Slyšeli jste někdy o Mangosteenu? Pokud ne, dovolím si Vás s touto rostlinou blíže seznámit v dnešním článku.

 

Co je to Mangosteen?

 

Jedná se o neustále zelený strom rostoucí v tropech a dorůstající se výšky 7 až 25 metrů. Jeho tmavě fialové plody jsou především v západním světě (zejména v jihovýchodní Asii) v současné době známy pro své antioxidační účinky. Tyto plody jsou zde pak využívány v tradiční medicíně.

V poslední době se ale tato rostlina rozšířila i do Evropy a Severní Ameriky, a to právě díky svým antioxidačním účinkům. Věda totiž potvrdila schopnost přírodních látek podporovat a udržovat zdraví, a plody Mangosteenu jsou bohatým zdrojem xanthonů (antioxidanty). Ačkoli mají tyto plody i mnoho jiných příznivých účinků na lidský organismus, v západním světě jsou oblíbené zejména díky antioxidaci.

Garcinia Mangosta L. (latinský název) je pojmenována po významném botanikovi 18. století, Laurentu Garcinovi

 

Královské ovoce

Mangostana (plody Mangosteenu) je v jihovýchodní Asii, odkud pochází, přezdívána jako „Královské ovoce“, nebo také „Ovoce Bohů“. Je to pro její skvělou chuť a tělu prospěšné účinky, které lidé vnímají už po staletí. Podle legendy přivezl Budha toto ovoce na svém bílém slonu lidu jako dar z nebes a první zmínka o Mangostaně pochází již z roku cca 600 našeho letopočtu.

 

Strom Mangosteen potřebuje ke svému přežití tropické podnebí až do 38°C, zatímco teploty pod bodem mrazu jsou pro tuto rostlinu smrtelné. Nedá se snadno rozmnožovat roubováním a kdybyste si chtěli tento strom vypěstovat ze semen, potrvá kolem dvaceti let, než strom urodí více plodů. Pak už ale dává každým rokem tisíce plodů a dožívá se více než sta let. Kmen stromu je zpravidla úzký a koruna je rozšířená (podobně jako u jabloně). Listy má tmavě zelené, dlouhé (10 až 25 centimetrů) a na konci vytvarované do špičky.

Samotné plody zrají až tři měsíce, během kterých se ze světle zelené barvy promění do tmavě fialové. Slupka je tuhá a tlustá, ale vnitřek (dužina) má bílou barvu a vzhledově připomíná česnek. Šťavnatá dužina obsahuje také nejedlá semínka a má sladkokyselou příchuť. Díky svým obranným mechanismům a bioaktivním látkám nepotřebuje Mangosteen žádnou chemickou ochranu proti škůdcům. Vnější část plodů má navíc díky xanthinům a taninům nahořklou příchuť, čemuž se škůdci vyhýbají. Plody jsou kromě toho vhodné pro převoz, a to díky své tvrdé slupce, která brání jejich poškození.

 

Vědecké výzkumy

 

Mangosteen je ve světě vědy známý tím, že obsahuje xantony. Jsou to bioaktivní antioxidanty vysoké kvality, podporující komunikaci mezi buňkami. Zároveň také působí proti volným radikálům (škodlivé látky, které přijímáme v potravě a které se podílejí na poškozování našeho organismu), bakteriím a zánětům. V přírodě bylo zatím nalezeno více než 200 těchto xantonů, z toho se celých čtyřicet vyskytuje právě v plodech mangosteenu (je to největší zdroj xanthonů na světě), což je hlavním důvodem, proč má tato rostlina mnoho léčivých účinků.

 

Léčivé účinky Mangosteenu

 

Kromě toho, že Vám konzumace plodů Mangosteenu dodá pocit spokojenosti, pozitivně působí také například na Vás imunitní systém, snižuje únavu, pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost a je vhodný i pro alergiky (snižuje alergickou reakci). Dále také snižuje krevní tlak, podporuje zdravý krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a tuků a ochraňuje srdeční sval. Pomáhá při migréně a bolestech hlavy, snižuje bolesti šlach a svalů a je dobré ho konzumovat při chřipce. Rovněž je vhodný pro astmatiky

Další jeho pozitivní vlastností je to, že kladně ovlivní i Váš vnější vzhled a to tak, že zabraňuje zánětům kůže a bojuje proti akné. U zevnějšku pomáhá také například při hojení ran. Dokáže také snížit deprese a strach.

Publikováno: 01.06.2015 12:19:38

« Zpět