Nekvalitní potraviny v supermarketech – víte, co jíte?

Stále více odborníků na zdravou výživu prohlašuje, že potraviny v supermarketech nepatří zrovna k těm kvalitnějším. Proč tomu tak je a jak se takovým potravinám vyhnout?

 

Výskyt nekvalitních potravin v supermarketech

Nemusíte patřit mezi vyškolené kontrolory potravin, abyste si všimli, že potraviny, které se nacházejí v regálech v supermarketech, nepatří zrovna k těm nejčerstvějším. Už se Vám určitě někdy stalo, že jste si šli koupit ovoce či zeleninu a doma po otevření balení jste zjistili, že je prakticky nepoživatelná. Plísně nebo poškozený zevnějšek nejsou nic zvláštního, a přestože se na tyto nekvalitní potraviny upozorňuje stále více, jak mezi lidmi, tak i v médiích, zdá se, že jejich kvalita nijak nestoupá.

Každou chvíli se ve zprávách, na internetu nebo v novinách objeví zpráva, že bylo v potravinách, zakoupených v supermarketu, nalezeno něco, co by tam rozhodně být nemělo. Často se jedná o případy tak nechutné, že by nebylo nejvhodnější je zde zmiňovat, ale určitě si nechcete koupit například rohlík, ve kterém najdete „překvapení“ navíc.

Ministr zemědělství Marián Jurečka se k tomuto tématu také vyjádřil. Podle něj jde o to, že se řetězce snaží dávat své výrobky s co nejnižší cenou s cílem vyšších marží a naléhají na výrobce (nejen u nás, ale i v zahraničí), aby jejich výrobky měly nižší kvalitu. Takže je to v podstatě další způsob, jak dostat více za méně.

Problém je také v tom, že se většina potravin dováží ze zahraničí (opravdu jen málokdy najdete v obchodě český výrobek), především z Polska, které není příliš proslulé kvalitou svých výrobků. Určitě si vybavíte alespoň jeden z mnoha skandálů, týkající se potravin, které k nám byly z Polska dodány.

U velkého množství lidí panuje přesvědčení, že čím dražší výrobek si v supermarketu koupí, tím lepší bude jeho kvalita. Opak je ale v drtivé většině pravdou – testy ukázaly, že potraviny s nižší cenou se pohybují zhruba na stejné (někdy dokonce i vyšší) úrovni kvality než ty, za které si připlatíte. Bohužel, rozdíly v kvalitě nejsou často příliš patrné, protože problém s kvalitou celkově vázne u potravinových řetězců, jak je uvedeno výše.

Kromě toho, že jsou potraviny v supermarketech už samy o sobě dost nekvalitní, ještě tomu přidává na váze, jak se s nimi zachází. Už během dodání absolvují strastiplnou cestu v ne zrovna čistých prostorách, doprovázenou mnoha nárazy a jiným poškozováním. Následně leží ve skladu, kde čekají, než je přesunou do regálu. Sklad v supermarketech také nemusí znamenat zrovna příjemné místo, kam byste uložili své vlastní jídlo. Samozřejmě, tohle se netýká všech supermarketů, ale mnoho z nich nemá sklady udržované v čistotě a hůř – ve skladech se často vyskytují myši, krysy, potkani, nebo dokonce jiná havěť.

Mnohokrát se také stane, že je zboží v regálech prošlé, čehož si na první pohled samozřejmě nevšimneme. K výrobku nás přitáhne atraktivní cena, a když se podíváme na datum spotřeby, může už výrobek ležet doma v ledničce (nebo hůř, v našem žaludku). Největší komplikace nastává s masem, protože prošlé maso Vám může způsobit značné zdravotní problémy.

Podle inspekcí bylo jako nejhorší supermarket s největším množstvím nekvalitních výrobků označeno Tesco, hned za ním se ale nacházejí Kaufland, Ahold, Spar a Penny Market. V podstatě se jedná o jedny z největších prodejen u nás, což znamená, že velká oblíbenost nemusí vždy znamenat vysokou kvalitu.

Další problém je v tom, že zákon sice garantuje bezpečnost potravin (ačkoli ne vždy je tato podmínka splněna), avšak ne jejich kvalitu. Znamená to tedy, že pokud nejsou výrobky člověku nebezpečné ze zdravotního hlediska, nemusí mít nikterak zvlášť vysokou kvalitu, což je velice nevyhovující.

Pozitivní ale je, že se čím dál více lidí snaží zjišťovat si více o tom, co vlastně jí. Věnují více pozornosti složení a kvalitě výrobků, které nakupují, a snaží se vyhledávat potraviny mimo supermarkety, neboli většinou s mnohem vyšší kvalitou.

 

Jak se těmto potravinám vyhnout?

Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout nekvalitním potravinám, je samozřejmě nenakupovat v supermarketech. Nechci tím odsoudit všechny prodejny tohoto druhu, protože ne každý výrobek v supermarketu musí být bez milosti prohlášen za nekvalitní, ale v regálech těchto obchodů se potravin, které mají skutečně vyhovující kvalitu, nachází velice málo. Je proto mnohem lepší nakupovat potraviny v menších obchodech, nejlépe v těch, které jsou zaměřeny přímo na zdravou stravu. Kvalita jejich výrobků je totiž na podstatně vyšší úrovni než kvalita výrobků v supermarketech.

Mnohé prodejny se zdravou výživou mají internetový obchod a dovezou Vám Vaši objednávku přímo k Vám domů, aniž byste museli někam chodit a bát se o kvalitu svého jídla.

Tyto prodejny jsou skvělou volbou pro ty, kteří se zaměřují na zdravý životní styl, nebo se třeba jen snaží zhubnout. Nabízí totiž mnohé alternativy kombinované stravy (například velmi známou krabičkovou dietu), kterou Vám připraví a případně doručí až k Vám domů.

Tip: Většina problematických látek (pesticidy) je v ovoci i zelenině vázaná na vlákninu - pokud je tedy odšťavníte, získáte poměrně zdravý produkt.

Další možností je nákup potravin z biofarem. Na tomto způsobu je skvělé, že se vůbec nemusíte strachovat o původ toho, co vlastně jíte, protože biopotraviny jsou vysoce kvalitní a v dnešní době na trhu jen velmi vzácné.

Kromě ovoce a zeleniny se na biofarmách dají sehnat také mléčné výrobky (mléko, sýry, apod.), které jsou stoprocentně přírodní. Mléčné výrobky v supermarketech totiž většinou obsahují přidané chemické látky, aby bylo možné vyrobit jich co nejvíce a tím také co nejvíce vydělat.

Stejně tak je to i s masem (pokud nejste vegetarián, vegan, vitarián, nebo nejste na jiné bezmasé stravě). Zvířata, která jsou chována pro maso, které se následně prodává v supermarketech, jsou krmena různými potravinovými doplňky, aby získala větší hmotnost. Jsou uzavřena v malých klecích, často zmrzačena už při cestě na jatka, kde se s nimi také nezachází zrovna šetrně (při vynechání faktu jejich konečné smrti). Celý jejich život od narození až po smrt je v podstatě utrpení, což kvalitě masa rozhodně nepomáhá. Biofarmy naopak s těmito zvířaty zacházejí mnohem šetrněji.

Rozdíly v cenách

Pokud se ptáte, jaké (a jestli) jsou rozdíly v cenách mezi potravinami ze supermarketu a potravinami z biofarem, hodně to záleží na produktu. Jak už jsem uvedla výše, ceny potravin se liší i v supermarketech, cena samotná je stanovena podle značky daného produktu.

Biofarmy nepatří k úplně nejlevnějším, ale ani k nejdražším a je mnohem lepší trochu si připlatit za kvalitu výrobku než kupovat ty levné (nebo dokonce drahé a nekvalitní) a zatěžovat tak své vlastní tělo. Jsme přece to, co jíme, nebo ne?

Publikováno: 21.11.2017 11:47:05

« Zpět