Jak dosáhnout věčného mládí a krásy

Víme všichni, že čas je neúprosný. Letí jako bláznivý a promítá se nám to ve tváři, ale i na naší postavě. Nechceme se s tím smířit a proč také? Vždyť mládí je tak krásné! Věčným diskuzím o mládí a kráse holdují především ženy. Ano, vždyť žena má být ozdobou svého muže. A tak se věčně diskutuje o dietách, krémech na obličej, liposukcích či zázračných pilulkách a nápojích. Tím ale tajemství věčného mládí bohužel není odhaleno. Jak můžeme dosáhnout zpomalení stárnutí a zachovat věčnou krásu? Je to hlavně dodržováním určitých zásad a zdravého životního stylu!

Kde a jak vzniká energie, to bychom měli vědět z fyziky. Přenos energie z živin do molekul (ATP) probíhá pouze při dostatečném přísunu kyslíku do buňky. Jednoduše řečeno při pohybu. Nepotřebujeme totiž jenom energii, ale také řadu dalších látek, které jsou nezbytné k udržení schopnosti přijatou energii využít. Podstatný pro zdraví není dostatek, či dokonce nadbytek energie, nýbrž kvalita stravy.

 

A jsme zase u toho tématu – kvalitní strava

Co máme vlastně jíst a proč? Jelikož se nám kvalita stravy promítá ve zdraví, a dokonce v našem obličeji, dlouhodobě nesprávná výživa je hlavní, přinejmenším však nepřímou příčinou minimálně 60 % všech onemocnění. Například nadbytek živočišných bílkovin je jedním z faktorů zvyšujících riziko osteoporózy, oběhových onemocnění a cukrovky. Nebo kouření způsobuje o 30 % menší přísun kyslíku a tím rychlejší stárnutí. A tak bychom mohli pokračovat…

My lidé jsme součástí přírody, která prostřednictvím stravy vyživuje našich zhruba 70 biliónů tělesných buněk. Rostlinná strava proto po stovky miliónů let evoluce rozhoduje o naší přeměně látkové a ovládá ji – ovoce a zelenina jsou současně výživou i lékem. I když je výživa základem dobrého zdraví, jídelníček mnoha lidí je nevyhovující. Neobsahuje ideální množství vitamínů a minerálních látek. U většiny lidí je příčinou omezený výběr potravin. Příroda je k nám štědrá. My však jejích darů nevyužíváme vděčně a rozumně. Naše strava neobsahuje dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, které jsou právě nejbohatší na důležité nutriční látky.

Po staletí lidstvo oceňuje mimořádně výživnou hodnotu čerstvého ovoce. Už malým dětem vštěpujeme, aby místo hamburgeru nebo zmrzliny na přesnídávku snědly raději jablko nebo banán. Ovoce je nejzdravější rychlé občerstvení, zlepšuje naši kondici, optimálně působí na metabolismus a je prvotřídním zdrojem energie. Málokterá jiná přírodní potravina má tak bohatou skladbu životně důležitých vitamínů. A také lidé, kteří ovoce pravidelně jedí, vědí, že jsou po melounu, pomeranči nebo ananasu svěží a nemají pocit přesycenosti. Hodnotné obsahové látky čerstvých plodů udržují přirozeným způsobem ve formě imunitní systém lidského organismu. Ovoce navíc obsahuje mnoho vlákniny, která nenásilným způsobem reguluje nejen funkci žaludku a střev, ale také tělesnou váhu.

Jídlo drží tělo i duši pohromadě, říká stará lidová moudrost. V posledních desetiletích ovšem tato moudrost v bohatých průmyslových zemích už neplatí. Mnoho lidí trpí chorobami způsobenými výživou nebo nadváhou a zkracuje si nevhodnými stravovacími návyky život. Přitom naplňovat heslo „Zdravě jíst a zdravě žít“ není vůbec složité. Některé druhy zeleniny jsou nejchutnější syrové. A kromě kulinářského požitku, který je pohlazením na duši, dostává se tělu jakoby mimochodem i mnoho životně důležitých a zdravých látek. Minerály, vitamíny, a vlákniny se starají o to, že všechny naše orgány, od srdce přes žaludek až po kůži, profitují na rostlinné stravě. Jsou chráněny zevnitř a jsou tak vyzbrojeny proti množství chorob.

Kromě dýchání je výživa druhým sloupem, na kterém spočívá náš život. O to důležitější je znát vyvážený způsob výživy, založený pokud možno na potravinách ponechaných v přírodním stavu. Nemoci a zdravotní obtíže jsou vždy projevem určité nerovnováhy. Toto vykolejení může postihnout duši, která reaguje na přetíženost v zaměstnání, soukromí nebo na neřešené problémy a tělo využívá k předání signálů. Jedním z důvodů této nerovnováhy je potrava, kterou tělo musí přijímat a je lhostejné, zda mu škodí, či naopak pomáhá. Změna orientace výživy na větší množství rostlinné stravy sladí už za krátkou dobu naše tělesné funkce a leckteré obtíže nebo také poruchy se dají zmírnit, nebo dokonce vyléčit. Téměř na každou chorobu totiž působí nějaké ovoce, zelenina či bylinka.

Publikováno: 10.10.2015 17:30:11

« Zpět