Živá raw strava bez cukru a lepku

 

Raw strava neboli vitariánství je způsob stravování založený na konzumaci jenom tzv. ,,živých“ potravin. Jsou to potraviny, které neprošly chemickou ani tepelnou (maximálně do 42°C) úpravou. Důležité u vitariánství je, že tato potrava obsahuje aktivní enzymy, které napomáhají k lepšímu metabolismu, regeneraci tkání a detoxikaci organismu.

 

Cukr jako nepřítel?

V poslední době jste jistě zaznamenali čím dál více článků, které se věnují tomu, jak je cukr nezdravý. Ono si stačí uvědomit, kolik cukru do sebe člověk dostane stravováním, které je pro Čechy běžné. Mnoho z nás si bohužel ničí zdraví tím, že konzumuje spoustu nezdravých potravin, přeslazených limonád, o cukrovinkách ani nemluvě. Cukr je vlastně jako taková droga, na kterou si naše tělo zvyklo a čím víc ho konzumujeme, tím víc ho naše tělo vyžaduje. A kromě toho, že nám takové cukry přidávají pouze prázdné kalorie, fungují rovněž jako stimulanty. Naštěstí se v poslední době o tomto tématu začalo více hovořit, lidé si dávají větší pozor na to, co tvoří jejich jídelníček a čím dál víc lidí se zajímá o zdravý životní styl.

Hodně rozebíraným tématem v této oblasti je problém hladiny krevního cukru. Spousta lidí může kvůli tomuto problému trpět například chronickou únavou, cukrovkou a řadou dalších nepříjemností a chorob.

V tomto směru by Vás mohl zajímat také článek Lymfatický systém a naše imunita.

 

Dobrá zpráva

Když zaměříme svou pozornost na raw stravování, nepochybně si všimneme, kolik takový jídelníček obsahuje ovoce. ,,V ovoci je ale spousta cukru!“ řekne si jistě mnohý z Vás.

Ano je, ale jedná se o přírodní cukr, který je našemu tělu přirozený a už od pradávna se člověk živí různými plody, které nám příroda poskytla. Pokud jste se tedy rozhodli pro vitariánství, chcete-li raw stravu, zcela jistě do těla nějaké cukry při konzumaci ovoce dostanete. Nemusíte se ale ničeho bát. Takovéto cukry naše tělo potřebuje.  Nejedná se o rafinovaný jednoduchý cukr, který najdeme přidaný v různých cukrovinkách, sušenkách a sladkých limonádách. Jedná se o cukr, který naše tělo umí dobře zpracovat a ze kterého i bere energii pro to, aby dobře fungovalo. Čerstvé ovoce je totiž zdrojem kvalitních sacharidů společně s různými živinami. Cukr z ovoce naše tělo téměř nemusí trávit. Stačí ho pouze jednoduše vstřebat.

 

Vysadím lepek

Už několikrát jsem zaslechla ze svého blízkého okolí, že se mí známí snaží vynechat lepek ze svého jídelníčku. Co je to ten lepek a v jakých potravinách se nachází?

Je to vlastně směs dvou bílkovin, tedy gliadinu a gluteninu, které se nachází v semenech některých obilnin. Najdeme jej hlavně u pšenice. A jak jistě víme, z obilnin se vyrábí celá řada produktů. Nejenom v pečivu je tato obsažena, nýbrž v mnohem více produktech.

Proto se také stále častěji objevuje intolerance lidí právě na lepek. Některý organismus se s ním zkrátka neumí vypořádat a není to nic příjemného. Objevují se zažívací potíže, nadýmání, různé vyrážky a ekzémy a spousta dalších problémů. Intoleranci na lepek se odborně říká celiakie. Že už jste o tom slyšeli? Tento výraz se začal používat spíše v poslední době, dříve jsme mohli zaznamenat spíše to, že má někdo bezlepkovou dietu.

 

Raw bez lepku

Dobrou zprávou je, že co se týče raw stravy, máme celkem hodně na výběr. Zeleniny a ovoce můžeme zkonzumovat, kolik jen chceme. Stravu můžeme doplnit o oříšky, nejlépe lískové. Bezlepková dieta v tomto případě vůbec nemusí být omezující. Navíc od roku 2012 se v tom všem můžeme lépe vyznat díky tomu, že vyšlo nařízení Evropské unie, které dává přesná pravidla, jak označovat potraviny. Nemusíte se tedy bát, že koupíte něco, o čem pak zjistíte, že pro Vás není vhodné.

Publikováno: 11.01.2016 16:48:06

« Zpět